Стара Загора - регионална история и култура

linden treeЗлатно слънце над Златна Тракия!

Златни ръце творят и съграждат любимия ни град!

Златни слънчеви зайчета играят в косите и очите на старозагорските деца! Златно и зелено е знамето ни!

Златен прах и дъх на липи – това са символите на пролетния град! Отворете прозорците, поемете дълбоко дъх, затворете очи и ще полетите над Аязмото, носени от липовия аромат и омагьосващия припев на оная вечна тракийска песен „Злато моме“!

Отдавна Стара Загора е прибавила към името си поетичното определение „град на липи“. Нежната зеленина на листата, изящната красота на съцветията, дъхавият аромат и успокояващата мека сянка на дърветата събуждат надеждата за възраждане, копнежът за любов, очакването за приятелство, вярата в собствените сили и чувството за единна общност. Където и да бъде по света старозагорецът носи в себе си спомена за липи. Цветове, светлини и аромати се преплитат и завъртат, за да ни напомнят, че идем от древността и ще пребъдем във времето – докато заспиваме, унесени от дъхавия аромат и се събуждаме от нежното докосване на танцуваща Менада!

Докато сърцето ни бие в неравноделен такт! Докато във вените ни тече червена кръв, примесена със зелено и златно! Докато цъфтят липите на Стара Загора!


П. П. Някой ще каже, че златно в определени изрази трябва да е в кавички. Да, но в Стара Загора – не! Нашето златно е истинско златно! Който не вярва да дойде и да види с очите си!

Създадено в изпълнение на договор РД 11-06-340/12.10.2020 г. на РБ „Захарий Княжески“ с Министерство на културата за организиране на краеведска информация